Kvalitets­varor inom verkstads­industrin

AB Bonthron & Ewing är ett företag med en lång tradition och en av Sveriges främsta leverantörer av kvalitetsvaror till verkstadsindustrin. Bonthron & Ewing har alltid satsat på kvalitet och efter flera år så representerar vi ett blandat sortiment av utvalda varor.

Svårt att hitta rätt maskinutrustning och tillbehör hos samma leverantör?

Hos Bonthron & Ewing hittar du en komplett partner när det gäller leverans av verktyg och utrustning för din verkstad. Med en lång tradition av service och kvalitet, står vi redo att bistå med all den expertis som krävs för att optimera din produktion.

Vårt omfattande utbud inkluderar allt från skärvätskor till avancerade uppspänningsutrustningar och specialprodukter, vilket garanterar att vi har rätt lösning för varje unikt behov. För dig som ställer höga krav och god kvalitet har Bonthron & Ewing inte bara produkter, utan en fullständig lösning med rätt utrustning och expertis för framgång.

Här finns allt inom skärande bearbetning och mycket mer.

Skärvätskor & oljor

Maximera prestanda och skydda din utrustning med Rhenus skärvätskor och oljor!

Stångmagasin

Maximera bearbetnings­effektiviteten med LNS stångmagasin!

Filtrering

Skärvätskefiltrering som ger renare, längre hållbara och effektivare bearbetnings­processer!

Boka nedan möte med en av våra experter!

Om Bonthron & Ewing

Bonthron & Ewing, med rötter som sträcker sig tillbaka till 1917, är ett anrikt företag vars historia präglas av passion för verktygsmaskinhandel. Grundat av Axel Bonthron och senare vidareutvecklat till dess nuvarande form av Gottfrid Ewing och efterföljande generationer, har vi en lång tradition av att vara en viktig leverantör till verkstadsindustrin.

Vår verksamhet fokuserar på att erbjuda kvalitetsvaror. Vi samarbetar därför med ledande leverantörer för att säkerställa att våra kunder alltid får produkter av högsta kvalitet, anpassade till nutidens behov och framtidens utmaningar.

Vårt team av experter hjälper dig att hitta den bästa och mest effektiva lösningen för ert ändamål. Se därför till att boka ett möte med en av våra medarbetare. Tryck på “Boka möte med oss” nedan och välj de ämnen du är intresserad av. Sedan matchar vi dina behov med rätt expert så att du får den hjälp du behöver.

Endast högkvalitativa leverantörer

Våra leverantörer

Hos Bonthron & Ewing är våra leverantörer noggrant utvalda för att matcha vårt åtagande om kvalitet och innovation.

Genom decennier av samarbeten har vi byggt starka relationer med världsledande tillverkare, vilket säkerställer att vårt sortiment inte bara möter, utan överträffar industristandarder. Vårt fokus på hållbarhet och framåtriktad teknik gör oss till din pålitliga partner inom verkstadsindustrin.

Nedan finner du ett urval av av våra leverantörer. Ta en titt och se om du hittar det ni är ute efter. Oavsett om du vill köpa utrustning eller om du endast kollar upp alternativ så finns vi där om du skulle behöva hjälp.

Aktuellt just nu

Besök oss på Elmia mässan!

Förbättra Din Bearbetning med WTO:s Broaching Unit

Fluid Fill Matic: Framtidens lösning för automatisk påfyllning

Kraven på hälsa, säkerhet och miljö ökar ständigt på fabriker

Vanliga frågor och svar

Det är ofta man har frågor som man vill ha svar på och det är inte alltid man finner svaret på dem själv. Har du minsta lilla fundering så ser vi till att hjälpa dig. Vi är alltid ett samtal bort. 

Bonthron & Ewing har idag samarbete med över 50 större leverantörer och kan med sin expertis erbjuda både vägledning till dig som kund, men även konkurrenskraftiga priser på kvalitetssäker utrustning för din verkstad.

Verktyg som kan rotera och monteras i en svarv kallas drivna verktyg. Traditionellt roterar arbetsstycket i en svarv, men inte själva verktyget. Men med dagens CNC-maskiner kan flera moment utföras, inklusive svarvning, fräsning och borrning, vilket har förändrat processplaneringen.

Flerfunktionsmaskiner, som kan bearbeta hela detaljen i en uppsättning, har varit en dröm för tillverkare, och införandet av drivna verktyg har varit ett stort steg framåt i utvecklingen av automatsvarvar. Automatsvarvar har vanligtvis en subspindel, och det var inte en tillfällighet att drivna verktyg började användas i dem, vilket utökade maskinernas funktionalitet.

Nya krav på verktyg uppstod när verktygsmaskinernas funktioner förändrades. Utveckling av drivna verktyg blev en specialinriktning för verktygstillverkarna. Verktygshållaren är den del av maskinen där runda standardverktyg med små dimensioner spänns fast. Det finns ett brett utbud av revolvrar, subspindlar och frässpindlar i flerfunktionsmaskiner med drivna verktyg, och detta har lett till en mängd olika verktygshållare med olika anpassningar.

Skräddarsydda verktygslösningar behövs ofta för mindre maskiner och små till medelstora flerfunktionsmaskiner där arbetsutrymmet ofta är begränsat och antalet konstruktioner av verktygshållare kan variera. För stora flerfunktionsmaskiner som används för att tillverka stora, komplexa komponenter används oftast stora standardverktyg.

I takt med att flerfunktionsmaskinerna och automatsvarvarna fortsätter att utvecklas, ställs det också nya krav på skärverktygen, vilket påverkar utvecklingen av nya verktyg. Bearbetningsindustrin är främst intresserad av mångsidiga skärverktygslösningar som enkelt kan användas i olika typer av verktygshållare.

Filtrering är en process som används för att separera fasta ämnen från vätskor eller gaser med hjälp av ett filtermedium. Termen “filtrering” omfattar mekanisk, biologisk och fysisk filtrering. Filtratet är den vätska som passerar genom filtret medan det fasta ämnet stannar kvar.

Filtermediet kan vara ett ytfilter, som består av ett fast material som fångar fasta partiklar, eller ett djupfilter, som är en bädd av material som fångar det fasta ämnet djupare in i filtret.

Filtrering är oftast en ofullständig process där en del vätska och små fasta partiklar kan finnas kvar på filtrets matningssida eller i filtermediet. Som en kemi- och ingenjörsteknik är det alltid en viss produktförlust, oavsett om det är vätskan eller de fasta ämnena som samlas upp.

Handverktyg inkluderar verktyg som behövs av varje enskild hantverkare inom respektive kategori för att utföra sitt arbete. Mindre redskap å andra sidan är verktyg som behövs för arbetet men som kan användas av flera personer och inte kräver någon särskild utbildning.

Att välja rätt skärvätska för skärande bearbetning är avgörande för att uppnå optimala resultat. Här är några steg för att göra det på bästa sätt:

  1. Bedöm bearbetningsprocessen: Först och främst måste du förstå den specifika bearbetningsprocessen du ska använda skärvätskan för. Är det fräsning, svarvning, borrning eller slipning? Varje process har sina egna
    krav och utmaningar som bör beaktas.

  2. Identifiera materialet: Vilket material ska bearbetas? Skärvätskans prestanda och egenskaper kan variera beroende på materialet, så det är viktigt att veta om det är metall, plast, keramik eller något annat.

  3. Bestäm skärvätskans funktioner: Baserat på bearbetningsprocessen och materialet kan du sedan avgöra vilka funktioner och egenskaper skärvätskan bör ha. Det kan inkludera smörjning för att minska friktionen, kylning för att kontrollera temperaturen och skärrengöring för att förhindra spånupphopning.

  4. Tänk på miljö- och hälsorisker: Vissa skärvätskor kan innehålla ämnen som är skadliga för hälsan eller miljön. Det är viktigt att välja en skärvätska som är säker att använda och hantera, och som också uppfyller eventuella miljökrav.

  5. Konsultera tillverkarens rekommendationer: Slutligen är det alltid en bra idé att konsultera tillverkarens rekommendationer och riktlinjer för att välja rätt skärvätska. De kan ge värdefull information och rekommendationer baserade på deras expertis och erfarenhet.

Genom att följa dessa steg och göra en noggrann bedömning kan du välja rätt skärvätska som passar dina specifika behov och ger bästa möjliga resultat i din skärande bearbetning.

En vibrationsdämpare reducerar vibrationerna mellan en enhet (utrustning) och dess stödstruktur. Det består av någon form av fjädrande material, såsom gummi (gummidämpare) eller fjädrar (fjäderdämpare).

Genom att använda vibrationsdämpande åtgärder vill man begränsa oönskade vibrationer och se till att deras negativa effekter hålls inom acceptabla gränser.

I vissa byggnader kan det vara nödvändigt att använda vibrationsdämpning, särskilt om det finns vibrerande installationer som hissar, fläktar och tvättmaskiner.

Det kan också behövas för hela huskroppar, som när ett bostadshus byggs nära ett tungt trafikerat järnvägsspår. Inom industrin är det vanligt att tunga maskiner behöver vibrationsisoleras från byggnadens golv eller stomme.

Om utrustningen är källan till vibrationerna är syftet med åtgärden att minska de vibrationer som överförs från utrustningen till supportstrukturen. Men om utrustningen i själva verket är mottagaren av oönskade vibrationer, är syftet att minska vibrationerna som överförs från stödstruktur till mottagaren.

Vibrationer kan orsaka problem och skadliga miljöer för både utrustning och människor. Långvarig exponering för vibrationer kan ha negativa effekter på hälsan.